Staycation: Tips voor Singles & friends

05-06-2020

Zomer 2020 zal er voor veel mensen eentje worden in eigen land. Een ideale gelegenheid om ons klein Belgenlandje beter te leren kennen, want het gras is heus niet groener over de grens.

Heb je een beetje inspiratie nodig? No problemo. Singles organiseert al 26 jaar verschillende leuke activiteiten per week in heel België. Safe to say: We hebben best wel wat inspiratie voor een perfecte staycation. We delen graag met jou de leukste en meest verrassende buitenactiviteiten om te genieten van een dagje weg met de kids, met vrienden of -wie weet- met je nieuwe date. Hé dat rijmt! :)

Deze week: Singles & Friends

Na maanden van voorzichtig groeten uit de verte, raambezoeken en videocalling, mogen we ein-de-lijk weer in real life met onze vrienden afspreken. Voor veel singles een moment waar ze reikhalzend naar uit hebben gekeken. Daarom zijn we in ons archief gedoken voor de leukste uitstapjes in Vlaanderen die je misschien nog niet kent. Dit zijn enkele van onze persoonlijke favorieten:

Limburg

 • De abdijsite van Herkenrode is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend. Op dit gigantisch domein kan je heerlijk wandelen in de omgeving en de grote kruidtuin. Neem zeker ook een kijkje in het mooie bezoekerscentrum. Nog wat tijd over? Op een boogscheut ligt de Lavendelboerderij met velden die prachtig paars-blauw kleuren tijdens de zomermaanden. Hier waan je je toch eventjes in de Provence.

          Adres: Herkenrodeabdij 4, B 3511 Hasselt

          Prijs: €€

          https://www.abdijsiteherkenrode.be/

          http://www.limburglavendel.be/

 • Wandelen in de Voerstreek: De Voerstreek is een van de mooiste Vlaamse wandelregio’s. Het prachtige landschap kan je verkennen via het bewegwijzerde wandelnetwerk, goed voor zo’n 125 kilometer stapplezier langs bossen, riviertjes, holle wegen, statige hoeves en kastelen, bijzondere vakwerkhuisjes en mooie panorama’s. In het schattige dorpje Teuven vind je tal van leuke café’s voor een smakelijke tussenstop. Onze favoriet: Café de Zotte Lambiek waar je een enorme keuze aan bieren hebt.

           Prijs: €

          https://www.voerstreek.be/ontspannen/wandelen-fietsen/

 • Rondkuieren in Oud-Rekem: In 2008 werd Oud-Rekem door ‘Toerisme Vlaanderen’ officieel uitgeroepen tot ‘Het Mooiste Dorp van Vlaanderen’. Wanneer je er even rond wandelt begrijp je meteen waarom… Je waant je in een openluchtmuseum.  Maak er een daguitstap van met een gegidste wandeling in het dorpje en een fietstocht in de prachtige omgeving van Lanaken.

           Prijs: €

           https://www.lanaken.be/visitlanaken/Ontdekken/Mooiste_Dorp_van_Vlaanderen_Oud_Rekem

 

Antwerpen

 • Beeldenpark Middelheim: Ook niet meteen een best kept secret maar naar onze bescheiden mening gewoon een heerlijke plek om rond te kuieren in de zomer. Geen “saaie kunst” hier maar een collectie die verrast en uitnodigt tot nadenken. Ideaal om beeldende kunst (nog meer) te leren appreciëren. Extra leuk: het is helemaal gratis!

           Adres: Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen

           https://www.middelheimmuseum.be/nl

 • Suppen door de stad in Mechelen/ Lier. Als je aan suppen denkt, zie je jezelf waarschijnlijk eerder op een grote plas of op zee.. maar je kan er ook gewoon een origineel stadsbezoekje van maken. Een leuke, sportieve activiteit voor al je vrienden (ja, zelfs die met 4 voeten!).

           Prijs: €€

           https://www.sup-school.com/nl

 • Plukweide + wandelen in Hof ter linde. Vanaf de zomermaanden kan je aan het kasteel van Hof Ter Linde in Edegem zelf bessen gaan plukken. Zorg voor een eigen mandje of zakje en je rekent gewoon af ter plaatse. Na afloop kan je heerlijk wandelen rond het kasteel en in het aanliggende Fort V. Nog een beetje tijd over? Neem de fiets (10min) richting melkveebedrijf Bella&Rosita voor overheerlijke hoeveijs. Liever dichtbij: Hof Ter Linde heeft ook een leuke Brasserie in 1 van de poortgebouwen van het kasteel.

           Adres: Drie Eikenstraat 13, 2650 Edegem (Thv de dreef van kasteel Hof Ter Linden)

           https://plukjefruit.be/

           http://bellarosita.be/

 

Vlaams Brabant

 • Rozentuin Coloma Sint-Pieters-Leeuw: Voor een kleurrijke wandeling moet je in de rozentuin van Coloma zijn: Hier bloeien jaarlijks meer dan 3000 verschillende soorten rozen, samen goed voor wel 300 000 rozen. Ondertussen is deze Rozentuin één van de grootste en belangrijkste in Europa. 

           Prijs: €

           Adres: J. Depauwstraat 25 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw

           https://www.sint-pieters-leeuw.be/toerisme/zien-doen/zien/rozentuin-coloma

 • Averbode Abdij en boswandeling: Op de grens tussen Antwerpen, Limburg en Vlaams Brabant ligt wandelnetwerk De Merode. Tenmidden van de bossen ligt de prachtige Norbertijnse abdij van Averbode. Hier kan je urenlang wandelen in de omgeving. Maak je dag compleet met een lunch in de brasserie van de abdij, Het Moment, hier proef je de lekkerste ambachtelijke producten. Na de wandeling sluit je af met een ijsje in de beroemde ‘lekdreef’ (omwille van alle ijscowagens) tegenover de toegangspoort van de abdij.

           Prijs: €

          Adres: Abdijstraat 1, 3271 Averbode

          https://averbodemoment.be/nl/belevingscentrum/abdijcafe

 • Bezoekerscentrum Hagelandse wijnen: Het bezoekerscentrum is ingericht in een prachtig gerestaureerd 19e eeuws neogotisch gebouw. Je leert hier alles over wijn van eigen bodem en de geschiedenis ervan en in de shop kan je je eigen voorraadje inslaan.Een wijnproeverij is mogelijk vanaf 15p, dus gewoon wat vrienden optrommelen en you're ready to go. Deze heuvelachtige omgeving nodigt bovendien uit tot prachtige wandelingen tussen de wijngaarden. Mag het wat pittiger? Stippel dan een mountainbike tochtje uit in de buurt.

           Prijs: €

           Adres: Kerkstraat 16, 3111 Wezemaal

           https://www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/bezoeken/bezienswaardigheden/bezoekerscentrum-van-de-hagelandse-wijn/

 

Oost Vlaanderen

 • Varen met je mini jacht op de Leie: Nog meer leuks voor waterratten: Huur je eigen mini jacht en maak een Leie cruise langs de meest pittoreske dorpjes. Onze favoriet was een tochtje richting Sint-Martens-Latem, maar ook centrum Gent en Deinze zijn opties. Tip: Neem een picknick mee op de boot en -why not- een fles bubbels voor dat extra fancy gevoel.

           Prijs: €€€

           Adres: Goubaulaan 2, 9031 Drongen

           http://www.leie-yachting.be/

 • Centrum Ronde van Vlaanderen: Grote wielerfan? Dan moet je dit jaar allicht wel op je honger zitten. Maar gelukkig is er het Centrum Ronde van Vlaanderen; een interactief belevingscentrum waar je jouw innerlijke Flandrien kan trakteren op de geschiedenis van Vlaanderens mooiste. Bovendien is er ook fietsverhuur zodat je zelf de benen kan strekken in de omgeving én een Peleton café voor de meer passieve wielerfanaat.

           Prijs: €€

           Adres: Markt 43, 9700 Oudenaarde

           https://crvv.be/

 • Campo Santo: Toegegeven, waarschijnlijk is een begraafplaats bezoeken niet meteen het eerste waaraan je denkt bij  voor een dagje uit, maar dit Gentse 'Père Lachaise op een heuvel' moet je toch een kans geven. De culturele, financiële en katholieke elite gaf de voorkeur aan Campo Santo en deze plaats werd algauw een elitair kerkhof met monumentale grafzerken en excentrieke overledenen. Hier kregen veel katholieke beroemdheden, bekende vrijzinnigen, letterkundigen, kunstschilders en toondichters een eervolle rustplaats. De gratis wandelkaart van visit gent gidst je langs 49 beroemde overledenen en hun verhaal.

           Adres: Visitatiestraat 13, 9040 Gent

           https://visit.gent.be/nl/zien-doen/campo-santo-kunstige-begraafplaat

 

West Vlaanderen

 • De Kaasmakerij Passendaele heeft een leuk belevingscenter en bovendien kan je er een workshop kaas maken volgen. En vergeet niet te vertrekken zonder een heerlijke boerenboterham met Passendaele achter de kiezen. Vanuit de kaasmakerij kan je mooi wandelen naar het indrukwekkende Tyne Cot. De kaasmakerij is weer open vanaf 8/6/20.

           Adres: ’S graventafelstraat 48A, 8980 Passendale

           https://www.deoudekaasmakerij.be/index.php/home/workshops-en-educatie/zoektochten

 • Kasteel van Loppem: Het tot in de puntjes onderhouden kasteel ligt in een romantisch park met vijvers en (best een moeilijk) doolhof . De architectuur en de interieurs van het kasteel zijn in hun oorspronkelijke staat behouden en bovendien herbergt het kasteel een rijke kunstcollectie om te bewonderen.

           Prijs: €€

           Adres: Steenbrugsestraat 26, 8210 Zedelgem-Loppem

           http://www.kasteelvanloppem.be/nl

 • Boottochtje met de Lamme Goedzak naar Damme en met de fiets terug: Met de Lamme Goedzak vaar je van het historische Brugge naar het liefelijke Damme. Een half uurtje genieten van het unieke landschap langs weerszijden van het kanaal dat Brugge met Sluis (NL) verbindt. Een uitstapje naar het pittoreske Damme loont echt de moeite. Bovendien zijn er schitterende restaurants en cafe's in dit kleine dorpje.  Tip: neem je fiets mee op de boot en zo rijd je makkelijk terug naar Brugge of andesom.

           http://www.bootdamme-brugge.be/