Staycation: Tips voor Single mama’s en papa’s

Zomer 2020 zal er voor veel mensen eentje worden in eigen land. Een ideale gelegenheid om ons klein Belgenlandje beter te leren kennen, want het gras is heus niet groener over de grens.

Heb je een beetje inspiratie nodig? No problemo. Singles organiseert al 26 jaar verschillende leuke activiteiten per week in heel België. Safe to say: We hebben best wel wat inspiratie voor een perfecte staycation. We delen graag met jou de leukste en meest verrassende buitenactiviteiten om te genieten van een dagje weg met de kids, met vrienden of -wie weet- met je nieuwe date. Hé dat rijmt! 🙂

Deze week: Singles & kids

Na maanden van binnen zitten en je kids op alle mogelijke manieren bezig te houden, is het tijd om hen (en let’s face it, ook jezelf) te verwennen met een dagje uit je kot. Het hoeven niet altijd dure pretparken te zijn, er zijn ook veel leuke opties voor een budgetvriendelijke uitstap. Dit zijn enkele van onze toppers.

 

Limburg:

 • Blueberry Fields: Hier pluk je zelf blauwe bessen en kuier je langs de wandelpaden met infoborden. In het winkeltje koop je allerlei lekkers met blauwe bessen in de hoofdrol. Heerlijk op een zomerse middag! De beste maanden voor bessenpluk zijn juni en juli.

Adres: Schomstraat 147 – 3582 Koersel

https://www.blueberryfields.be/

 • De Alpacaboerderij: Onze persoonlijke favoriet voor een dagje pret tussen de schattigste dieren. De alpacaboerderij in Kaulille biedt tal van leuke activiteiten aan van boerengolf  en volksspelen tussen de alpaca’s tot een hindernissen parcours en een dagje ‘Alpacaboer spelen’. Daarnaast kan je ook op stap met een fluffy vriend aan de leiband door de mooie natuur in de omgeving. Wel even op voorhand reserveren!

Adres: Lillerbaan 104, 3950 Kaulille

https://www.alpacaboerderij.be/

 • Klankenbos Neerpelt is een uniek stukje natuur in provinciaal domein Dommelhof. Tussen de bomen van Klankenbos zit een unieke verzameling klankinstallaties verscholen. De kunstwerken zijn een prikkeling voor het oor en een streling voor het oog. Tijdens een bezoek aan Klankenbos word je uitgedaagd om op een bewuste manier met geluid en stilte om te gaan. Een bijzondere ervaring voor curieuzeneuzen van alle leeftijden.

Adres: Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5 in Neerpelt

https://www.klankenbos.be/nl

 

Antwerpen:

 • Met de waterbus naar Fort Liefkenshoek: Het Fort Liefkenshoek is een militair bouwwerk uit eind 16e eeuw. Het werd aangelegd ter bescherming van de stad en de haven van Antwerpen tegen de oprukkende Spaanse troepen. Vandaag vormt het één van de laatste stukjes groen te midden van het industrielandschap en het bezoekerscentrum is leerrijk voor groot en klein. Maak de uistap compleet met een tochtje met de waterbus vanuit Antwerpen Centrum, want het mooiste zicht op ‘t Stad is nog steeds vanop het water.

Adres: Ketenislaan 4, Haven 1974 te 9130 Kallo

http://www.fortliefkenshoek.be/

https://www.dewaterbus.be/nl/schelde

 • De edelhertenboerderij: Je wandelt samen met verschillende groepen herten door de weiden, komt alles over de herten te weten én kunt ze zelf ook voederen en aaien. Op zondag kan je aansluiten bij groepsrondleidingen. Je kan hier ook een origineel verjaardagsfeestje houden, de jarige mag dan een rondrit maken met de tractor en kar.

Adres: Grote Heide 31, 2800 Mechelen (Leest)

http://www.farmingwhiteandreddeerfromparks.be/index.html

 • Arboretum Kalmthout is een wonderlijke plek: Sinds 1856 zijn er in de 12,5 hectare bomentuin ruim 7.000 plantensoorten uit de hele wereld verzameld. Hier kijk je het hele jaar door je ogen uit naar alle pracht van de natuur. Ideaal voor een schaduwrijke wandeling op warme dagen.

Adres: Heuvel 8, 2920 Kalmthout

https://www.arboretumkalmthout.be/

 

Vlaams Brabant:

 • Plantentuin Meise: Hier kan je samen met de kinderen wandelen door het prachtige domein, je stoute schoenen uittrekken en over het Verwonder-Je-Voeten-pad lopen, ravotten in het speelbos of in de wilgentenentunnels, met het vlot de kasteelvijver overvaren, op ontdekking gaan tussen fascinerende planten uit heel de wereld, een speurtocht ondernemen met Koning Amaryllo …Kortom een dag in Plantentuin Meise vliegt voorbij!

Adres: Nieuwelaan 38, 1860 Meise

https://www.plantentuinmeise.be/nl/

 • Kasteel van Gaasbeek:  Waan je prins of prinses voor 1 dag op het prachtige domein van het kasteel. Ga eens piepen in het kasteel zelf met een leuke audiotour met Arnoldus XVI en zijn muizenvrienden. Ze kennen het kasteel als geen ander en zijn verrukt om hun geheimen te kunnen delen met kleine en grote bezoekers. Een bezoekje aan de kruidentuin en een wandeling in het kasteelpark maken je dag helemaal af. Tip: Aan de ingang van het kasteel is een ijssalon, puntjes scoren!

Adres: Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek

https://www.kasteelvangaasbeek.be/nl

 • Sven Nys Cycling Center: ‘Volg Thibau Nys …als je kan’ is een gratis doepakket dat je spelenderwijs meeneemt op sleeptouw in het belevingscentrum en het domein Balenberg. Met leuke opdrachtjes voor verschillende leeftijden. Deze zoektocht wordt gratis aangeboden bij je inkomticket.

Adres: Balenbergstraatje 11, 3128 Baal (Tremelo)

https://www.sport.be/svennyscyclingcenter/nl/

 

Oost Vlaanderen:

 • Yogawandeling in het Provinciaal Centrum de Boerekreek: Langs de kreken vind je rustplaatsen met daarop een omschrijving van een yoga-houding. Wie meer actie wil, kan in de Boerekreek ook terecht voor paardrijden en watersporten.

Adres: Sint-Jansstraat 132, 9982 Sint-Jan-in-Eremo

https://oost-vlaanderen.be/ontspannen/recreatiedomeinen/de-boerekreek.html

 • Archeologische site in Ename: In Ename ademt het hele dorp geschiedenis uit dus perfect voor een educatief dagje uit. Tip: Neem een ‘gezinsvaliesje’ met leuke opdrachten die jullie samen kunnen uitvoeren. In het archeopark vind je restanten van een benedictijnenabdij en iets hogerop is er het beschermde bos t’ Ename waar je prachtig kan wandelen.

Adres: Lijnwaadmarkt 20 , B-9700 Oudenaarde-Ename

http://www.pam-ov.be/ename

 • Kayak op de Leie: Beleef Gent vanop het water! Ideaal bij warm weer en leuk voor groot en klein. Je kan kiezen uit verschillende opstapplaatsen van hartje Gent tot de meer rustige Leien errond.

https://kajakgent.be/

 

West Vlaanderen:

 • Provinciaal bezoekerscentrum de Blankaart: Op de rechteroever van de IJzer, boven Diksmuide, ligt de Blankaart. Het Blankaartpad brengt je langs mooie vogelspotplaatsen, kinderen kunnen aan het onthaal een speurtocht aanschaffen en vlakbij het bezoekerscentrum ligt er een speelzone met wilgenhutten. Je kan er ook een fietstochtje aan vast knopen: Met Jaek en Nink naar De Blankaart (22 km, start op de Grote Markt Diksmuide aan fietsknooppunt 1) is een kindvriendelijke fietstocht die je naar de Blankaart, enkele hoeveboerderijen en het drinkwaterproductiecentrum brengt. Er zijn verschillende stopplaatsen waar kinderen zich even kunnen uitleven of genieten van een lekkernij. De routekaart is gratis verkrijgbaar in het bezoekerscentrum.

Adres: Iepersesteenweg 56, 8600 Diksmuide

https://www.natuurpunt.be/bezoekerscentrum/provinciaal-bezoekerscentrum-de-blankaart

 • Fort Napoleon: Doe-Expo ‘De waanzinnige boomhut’ laat kinderen op een speelse manier kennismaken met Fort Napoleon: Deze interactieve expo bestaat uit creatieve opdrachten, leuke spelletjes en een uitdagend hindernissenparcours. Een must voor alle fans van de Boomhutboeken! Tem 5/7/20.

Adres: Vuurtorenweg 13, 8400 Oostende

https://fort-napoleon.be/nl/de-waanzinnige-boomhut-doe-expo

 • Volksspelen café De knotwilg beschikt over wel 100 verschillende volksspelen. Dit betekent uren spelplezier voor groot en klein. Het café is gelegen in een pittoresk dorpje midden in de weidese polderlandschappen dus maak zeker ook wat tijd vrij voor een mooie wandeling in de natuur. Reserveren is aan te raden.

Adres: St-Kwintensstraat 12, 8340 Oostkerke (Damme)

http://www.deknotwilgoostkerke.be/volksspelen.php

Deel dit bericht