Working from home voor Singles

Plots zitten we allemaal in een onwerkelijke situatie en mogen we ons huis niet meer uit. Maar dit is geen vakantie, je werk loopt gewoon door en de to do’s stapelen zich enthousiast op. En toch… is opstaan net iets moeilijker, loop je een beetje doelloos rond en stel je dingen uit. “Na de middag”. “Ok, morgen dan zéker”.

Als je normaal altijd op kantoor werkt omgeven door collega’s kan dit best een aanpassing zijn.

Het is niet makkelijk om jezelf elke dag een structuur op te leggen, zeker je single bent: Niemand die over je schouder meekijkt en waarmee je ideeën kan aftoetsen.

Hier zijn 10 tips die het je makkelijker maken zodat je ’s avonds die computer kan uitschakelen met een voldaan gevoel.

Pj’s are a no-no

Het is verleidelijk om de hele dag je pyjama aan te houden, we know. Maar om helemaal in de werkstemming te komen, wil je je dag zoveel mogelijk laten lijken op een normale werkdag. Dus houd je zeker vast aan je normale ochtendroutine: Op tijd opstaan, ontbijten, aankleden, .. Doe desnoods je schoenen aan!

De juiste muziek voor extra focus

Online streamingdiensten zoals Spotify en Apple Music helpen je hierbij alvast een handje en stelden verschillende playlists samen. Oortjes in en gaan.

Onze tip: ‘Pure Focus’ op Apple Music, heerlijk zen.

Clean desk, clear mind

Maak van je bureau een ordelijke en afgelijnde werkplek zonder afleiding. Heb je geen afgebakende bureauruimte? Probeer dan eens verschillende plekjes uit thuis en ga na welke invloed ze hebben op jouw concentratie. Het enige dat telt, is dat het werkt voor jou. Maar de gouden regel voor een goede werkplek is less is more. Geen rommel, geen overbodige papieren, geen lege borden of tassen. Ook slim: Leg je gsm buiten handbereik en een gezonde snack binnen handbereik.

Leer huishoudelijke taken te laten voor wat ze zijn.

Nee, niet de hele lockdown lang! Maar voorzie 1 moment per dag voor alle was en plas en probeer er voor de rest van de dag niet op te letten. Die vuile was gaat heus nergens heen, en jij ook niet 😉

Don’t work where you eat

Eet op vaste tijdstippen én weg van je werkplek.

We weten niet hoe het zit met jouw metabolisme, maar een hapje hier en een hapje daar doet voor yours truely weinig goeds. Plan je maaltijden op voorhand, ook je snacks. Zo heb je telkens iets lekkers om naar uit te kijken en counter je de gevaren van verveel-eten.

Pauze is heilig!

Net zoals je je werk inplant, doe je dat ook voor je pauzes. Een serie kijken is leuk, maar ook tricky. Voor je het weet is die namiddag om. Ga dus voor een wandeling in de natuur, of een toertje joggen. Of misschien kan je je terras of tuin nog een tikje opfrissen met een leuk DIY-projectje. In ieder geval, even buitenkomen is essentieel.

Plan een koffiemachine-momentje

Plan dagelijks een overleg momentje in met enkele collega’s over Face-Time of video-call. Zo blijf je meer betrokken en hoef je elkaars grapjes niet te missen.

Online training

Wil je echt alles uit je quarantaine halen? Een online training kan je skills extra aanscherpen. Maak een lijstje van werkgerelateerde topics waarover je graag meer zou willen weten. De kans is heel groot dat er veel (gratis) trainingen van te vinden zijn. Check bijvoorbeeld eens de Digitale werkplaats van Google, hier heb je tal van gratis online courses.

Maak een to do voor de volgende dag

“Duh” Horen we je denken. Maar je mag hier best ver in gaan: Deel je online agenda in tijdsblokken van 1 à 2uur en bepaal elke avond wat je wanneer wil klaarhebben de volgende dag. Na elk afgewerkt tijdsblok volgt een pauze als beloning. Je zal merken dat je met meer motivatie achter die deadlines aangaat.

Zoek uit wanneer je piekt

Sommige mensen schieten meteen in gang na hun eerste koffie, anderen werken dieselgewijs toe naar hun piek in de namiddag. Ga dus na wanneer jouw meest productieve moment is en plan de meest inspannende (of vervelende) taken op je to-do op dit moment.

Eindconclusie: thuiswerken is een zoektocht, zeker wanneer je hier nieuw in bent. Er zijn 1001 tips te vinden als deze online maar de belangrijkste regel is dat je kijkt wat voor jou werkt. En wees lief voor jezelf. Het hoeft niet altijd perfect te gaan.

Hopelijk heb je hier iets aan!

Deel dit bericht